COVID a Catalunya, 13 de setembre

Avui fa 6 mesos que es va decretar l’estat d’alarma i els nens i nenes del nostre país van deixar d’assistir presencialment a l’escola. A partir de demà, tots ells hi tornaran malgrat que en alguns indrets els nivells de transmissió comunitària són molt elevats i el nombre d’alumnes que s’hauran de posar en quarentena serà també elevat (de mitjana a Catalunya, s’estima que un 4% dels alumnes estaran confinats al cap de 2 setmanes).

Quins són els llocs on la tornada a l’escola suposarà una quantitat més elevada d’alumnes en quarentena? En la següent gràfica podem observar-ho directament pel codi de colors: vermell indica una quantitat de casos per 100.000 hab. i setmana molt elevats, de forma que la guia de Harvard recomana no tornar a l’escola; en groc, la incidència és menor i, segons els criteris, s’ha de permetre tornar a infantil i primària (però no a l’ESO i BAT). Per últim, en verd, s’ha de permetre la tornada a tothom.

Actualment 21 de les 42 comarques es troben en verd i per tant, els nivells de transmissió comunitària són prou baixos com perquè una tornada amb mesures sigui possible.

Actualitzat el dia 13 de setembre, amb dades fins el dia 9 de setembre donat que hi ha retard en la notificació

Veiem que la comarca del Segrià, després de passar-se més de 9 setmanes en vermell i groc per fi passa al verd!

Per contra, hi ha 18 comarques que es troben en groc actualment i 3 que es troben en vermell (Gironès, Cerdanya i Priorat).

La comarca que més preocupa és el Gironès, seguida de la Cerdanya, doncs acumulen 381 i 58 casos, respectivament. La Cerdanya té menys de 20.000 habitants i això fa que tingui la taxa d’incidència més elevada de Catalunya. Precisament perquè el Gironès té deu vegades més població és encara més preocupant que es trobin amb una taxa de 200 casos / 100.000 hab i setmana.

L’obertura de totes les escoles al Gironès suposarà un repte molt important, doncs s’hauran de posar en quarentena pràcticament el 8% dels estudiants en només 2 setmanes.

A continuació, trobareu una taula amb tota la informació dels positius per comarques:


El futur és incert i tant de bo puguem gestionar la tornada a les escoles de forma segura pels nens, les seves famílies i pels docents. Però hem de tenir clar que la tornada amb el nivell de transmissió comunitària actual és un repte sense precedents, de forma que pràcticament cap país ha decidit fer el que nosaltres pretenem fer.

Per últim, us deixo l’evolució dels nous positius a Catalunya. Les bones notícies són que no creixem, i inclús decreixem. Les dolentes, que en 2 mesos no hem aconseguit baixar el nivell de transmissió… pel que l’escenari on ara comença a baixar dràsticament s’allunya cada cop més.

Ànims i salut a tothom.

Gerard

Published by Gerard

Avid reader with interests in science and technology.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: